قطعا بدون شک کاربردیترین وسیلهای که امروزه میتواند هر کودکی را در زمان گریه کردن به او آرامش دهد، پستانک ارتودنسی ژله ای است. کودکان علاقه بسیاری به پستانک دارند. با وجود آن کمتر گریه میکند. علاوه بر این سرگرمی سادهای برای کودک است.
مکیدن سینه مادر به هرحال مفید است و نمیتواند باعث معضلی برای دندانهای بیمار ایجاد کند؛ اما مکیدن پستانک میتواند باعث معضلات مختلفی شود به همین جهت والدین باید زمان آموزش صحیح استفاده از این وسیله کوچک و دوست داشتنی را به فرزندان خود بدهد. تا از مزایا و معایب آن مطلع آگاه شود.
پستانک ارتودنسی چیست و چه ویژگیهایی دارد
معمولا استفاده از پستانک به دلیل آرام کردن کودک و عدم گریه کردن است. امروزه شرکتهای تولید کننده ابزار و وسایل ارتودنسی دندان برای جلوگیری و پیشگیری از بروز مشکلات مربوط به فک و دندانهای خردسالان اقدام به طراحی و ساخت نوعی جدید از پستانک کردهاند؛ که به پستانک ارتودنسی مشهور است. این پستانک شکل خاصی دارد و به دهان و دندان کمترین آسیب می زند.
در نگاه ابتدایی به آن حتما متوجه میشوید که تقریبا ساختاری مانند نوک سینه مادر دارد. هنگامی که کودک پستانک را در دهان خود میگذارد، فشار بسیاری بر روی لثهها و دندانهای تازه رشد کرده میگذارد. تحقیقات انجام شده درزمینهٔ پستانکها ارتودنسی نشان میدهد که استفاده از این نوع پستانک میتواند کمتر کودک را با مشکلات فک و دندان روبرو کند.
ویژگیهای مثبت پستانکهای ارتودنسی
- به نظر میرسد کودکانی که از این نوع ارتودنسی استفاده میکنند کمتر از سایر افراد دچار ناهنجاریهای سندروم مرگ ناگهانی میشود.
- از بـه وجود آمـدن مشکلات گوارشـی و علائم ریفلاکس کودک جلوگیری کرده و به بهبود آن کمک میکند.
- مواد استفاده شده در آن باعث ضرر به کودک نمیشود
- اگر قصد مسافرتهای طولانی با اتوبوس یا هواپیما دارید، استفاده از پستانک ارتودنسی گزینه مناسبی است.
ویژگیهای منفی پستانکهای ارتودنسی
اگر به کودک در سن نامناسبی پستانک ارتودنسی دهید، مشکلات و ناهنجاریهای مختلفی برای مادر به وجود میآورد. به طور معمول نوزادان باید مدت تعیین شده به طور مستقیم از سینه مادر تغذیه کند. تا به مکیدن و خوردن شیر مسلط شود؛ اما اگر کودک در زمان زودتر از پستانک ارتودنسی استفاده کند. باعث مشکلات مختلفی در سینه مادر میشود که از جمله این عواقب عبارتاند از :
احساس درد در نوک سینه
عجله نوزاد در خوردن شیر
احتمال مسدود شدن مجراهای شیری
ورم پستانها
کاهش میزان مصرف شیر کودک
عدم تنظیم ساعتهای شیردهی نوزادان
ایجاد وابستگی بسیار زیاد به پستانک توسط کودک
به وجود آمدن مشکل در چرخه تأمین شیر مادر
هنگامی که کودک از شیر مادر به طور مستقیم تغذیه میکند، باعث ترشح هورمونها در مغز شده که به تولید شیر مادر کمک میکند؛ اما اگر نوزاد به دلیل استفاده از پستانک ارتودنسی کمتر از سینه مادر استفاده کند، مادر با تأمین شیر با مشکل روبرو خواهد شد.
شیوه مکیدن پستانک ارتودنسی توسط خردسالان
پیش از اینکه دست به خرید پستانک ارتودنسی بزنید بهتر است توصیههای زیر را جدی بگیرید:
- اگر کودک شما علاقه به استفاده از پستانک ارتودنسی ندارد او را مجبور به استفاده از آن نکنید.
- به هیچ وجه در هنگام گرسنگی به کودک پستانک ندهید. پیش از دادن پستانک به کودک او را به طور کامل سیر کنید و سپس زمانی که سیر شد، پستانک را در دهان او قرار دهید.
- فقط هنگامی که کودک نیاز به آرام شدن دارد و با مکیدن پستانک آرام میشود. به او پستانک بدهید.
چه هنگام باید پستانک ارتودنسی را از کودک دور کرد
گرفتن پستانک ارتودنسی از کودک مانند گرفتن کودک از شیر کاری مشکلی است. اگر شما خوش شانس هستید کودک با شما در این زمینه همراهی خواهد کرد؛ اما در غیر این صورت شما باید تلاش کنید تا او از مکیدن پستانک دوری کند. به طور عادی همزمان با گرفتن شیر بهتر است پستانک را از کودکتان بگیرید. گرفتن پستانـک از کـودک، میتواند واقعاً کـار مشکلی باشد. امـا بهتـرین کسانی که میتوانند پستانک از کودک بگیرند، مادران هستند. به دلیل این که با کودک ارتباط صمیمی بیشتری دارد معمولا فرایند بازداری کودک از پستانک تا یک هفته به طول میانجامد.
شیوه استفاده از پستانک ارتودنسی
اگر علاقه دارید برای اولین بار پستانک را به نوزاد دهید، باید موارد زیر در نظر بگیرید.
- به کودک اجازه دهید خودش در این باره تصمیم بگیرد. اگر کودکتان سریعا کنار آمد بسیار خوب است؛ اما در غیر این صورت میتوانید زمان دیگری امتحان کنید. اگر به هیچ وجه آن را پس نگرفت. او را مجبور نکنید و به خواست و احترام بگذارید.
- پستانک را در ساعتهای پس از شیردهی و زمانی که نوزاد گرسنه نیست به او بدهید.
- به هیچ وجه از پستانک ارتودنسی برای به تأخیر انداختن زمان شیردهی استفاده نکنید.
- به هیچ عنوان پستانک را تا بعد از شیردهی مادر به او ندهید پستانک در صورت این که جایگزینی برای شیردهی شود، میتواند برای دندانهای کودک خطر آفرین باشد.
- تلاش کنید که در هنگام خواب به او پستانک بدهید و البته اگر پستانک از دهان کودک افتاد. آن را مجدد به دهان کودک نزارید.
- اگر کودک شما گریه میکند از روشهای مختلفی برای آرام کردن او استفاده کنید و در آخرین مرحله به فکر، قرار دادن پستانک ارتودنسی در دهان کودک خود باشید.
انواع پستانک ارتودنسی
پستانکهای ارتودنسی در دو نوع سیلیکونی و لاتکسی وجود دارد. اگر میخواهید جنس باکیفیتی تهیه کنید، پستانکهای سیلیکونی در مقایسه با پستانکهای لاتکسی از دوام بیشتری برخوردار هستند و اصلاً بو و مزهای ندارد. منفذهایی در سطح این نوع از پستانکها، به جهت استریل کردن آنها تعبیه شده است؛ به همین دلیل با استفاده از آن، میتوان سلامت دندانهای کودک را تأمین کرد. پستانکهای ارتودنسی تولید شده در بازار، انواع و اشکال متفاوتی را شامل میشود. از جمله رایجترین انواع پستانک میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- پستانکهای ارتودنسی دایرهای شکل
- پستانکهای ارتودنسی بادامی شکل
- پستانکهای ارتودنسی معمولی
آخرین دیدگاهها